HTTP/3 - pre všetkých našich zákazníkov

HTTP/3 - najrýchlejší protokol na HostCreators

Na všetkých zdieľaných webhostingoch v HostCreators už môžu naši zákazníci využívať najrýchlejší protokol na trhu HTTP/3.

Prví na Slovensku

Túto rýchlostnú novinku spúšťame na zdieľaných hostingoch ako prví na Slovensku.  Je to vďaka niekoľkomesačnému úsiliu našich vývojárov, ktorí využili najnovšie technológie webové servera Nginx a QUIC protokolu. Tento zlúčili s aktuálnou infraštruktúrou HostCreators a HTTP/3 pre všetkých - je realitou.

Ale poďme pekne po poriadku, ako to celé vzniklo.

Náš Tip: Otestujte si, či váš web funguje cez HTTP/3.

História HTTP/3

Možno si ešte pamätáte náš článok o HTTP/2, v ktorom sme pred piatimi rokmi oznámili, že máme plnú podporu HTTP/2 protokolu pre všetkých našich zákazníkov. Áno, už to je 5 rokov, avšak v tej chvíli už bežal naplno vývoj QUIC protokolu. Celé to odštartovali už v roku 2012 programátori z Google, keď začali experimentovať s UDP protokolom.

Čo je to UDP protokol?

Vo svete IT komunikácie medzi zariadeniami existujú dva protokoly TCP a UDP. Webové štandardy HTTP/1.0, HTTP/1.1 a HTTP/2.0 používajú na komunikáciu TCP - Protokol riadenia prenosu (angl. Transmission Control Protocol). Ide o tzv. bezstratový protokol, čiže klient si spätne overuje, či mu prešli všetky dáta zo servera a ak nie, tak si ich vypýta znova. Toto je ale pomerne zdĺhavé a tak sa zvyšuje pri komunikácii latencia.

UDP protokol ale funguje tak, že si klient vypýta dáta a server ich odošle späť klientovi, pričom sa nekontroluje integrita doručených dát. Latencia sa tak minimalizuje iba na jednosmerný prenos.

Práve protokol UDP sa stal základom pre nový protokol QUIC, čo vlastne znamená Quick UDP Internet Connections. - Ten funguje tak, že sa vytvorí cez UDP tzv. ssl tunel ku klientovi cez TLS 1.3 a následne prebieha komunikácia cez tento tunel, pričom kontrola integrity je tak oveľa efektívnejšia ako pri TCP protokole.

Google UDP testoval na YouTube

Návštevníci YouTube s prehliadačom Google Chrome „nevedomky testovali“ protokol niekoľko rokov až sa napokon organizácia IETF, zastrešujúca rozvoj internetových štandardov, rozhodla štandardizovať protokol QUIC. Keďže sa UDP nedá implementovať do starších HTTP protokolov, rozhodlo sa, že sa bude QUIC štandardizovať pod názvom HTTP/3

HTTP/3 na HostCreators OpenLiteSpeed už od 2020

HTTP/3 nie je v HostCreators úplnou novinkou, už v roku 2020 sme ako prvý z SK a CZ hostingov priniesli možnosť výberu OpenLiteSpeed servera pre Vaše weby. Takže už od roku 2020 ste mohli využívať technológiu HTTP/3, QUIC a TLS/1.3 Teraz sme však službu spustili pre všetkých bez rozdielu či majú PROFI ,OPTIMAL hosting alebo virtuálny server.

HTTP/3 - pre všetkých našich zákazníkov.

KÚPIŤ WEBHOSTING

Ako funguje HTTP/3?

Komunikácia medzi klientom a serverom je oveľa jednoduchšia ako pre verziu HTTP/2. Najlepšie to vysvetľuje nasledovný obrázok:

Pri HTTP/2 sa musí vykonať najskôr obojstranné TCP spojenie, následne sa vytvorí obojstranné TLS spojenie kvôli SSL tunelu a až potom sa robí HTTP connect na prenos web stránky.

Pri HTTP/3 sa hneď vytvorí UDP spojenie medzi klientom a serverom, takže HTTP komunikácia môže začať skôr.

0-RTT Zero Round Trip Time

0-RTT je ďalšia funkcia zvyšujúca výkon. Pri bežnej HTTP komunikácii si na začiatku klient a server medzi sebou pošlú informácie, niečo ako pozdravenie, alebo podanie si rúk (TLS Handshake). Ak sme už na danej stránke boli v minulosti, tak sa tieto formality vynechajú, ak je to možné.

Sumár všetkých technológii názorne zobrazuje nasledovný obrázok:

Najrýchlejšie spôsob doručenia webu do prehliadača aký doteraz existuje.

Kombinácia HTTP/3, TLS 1.3 a 0-RTT je v tejto chvíli najrýchlejším spôsobom ako doručiť obsah Vášho webu do prehliadača. A presne to je v HostCreators už realitou pre každého nášho zákazníka.

Ako si otestujem svoj web, či podporuje HTTP/3?

Najjednoduchším spôsobom ako si overíte, či Váš web podporuje HTTP/3 a 0-RTT, je prostredníctvom webu https://http3check.net/

Ak Váš web podporuje oba protokoly, výsledok je nasledovný.

Ďalším užitočným nástrojom je priamo Váš prehliadač a „Nástroje pre vývojárov“ alebo „Developers tools“. Developerskú konzolu si viete otvoriť cez klávesovú skratku Ctrl + Shift + I (Chrome aj Firefox). Následne kliknite v menu na „Sieť“ alebo „Network“.

Zobrazia sa Vám všetky requesty, ktoré boli uskutočnené z Vášho prehliadača. Kliknite na prvý, je to vlastne prvé HTML, ktoré sa stiahlo zo servera. Zobrazí sa Vám detail requestu v pravej časti, kde sú zobrazené hlavičky, ktoré poslal server.

Zobrazenie hlavičiek v Google Chrome:

Zobrazenie hlavičiek v Mozilla Firefox:

Ak v hlavičkách nevidíte HTTP/3, alebo h3, skúste urobiť refresh stránky cez klávesovú skratku Ctrl + F5. Je možné, že HTTP/3 ešte nepodporuje Váš prehliadač, prípadne tomu bráni iná technická prekážka.

Záver

HTTP/3 je nový štandard, ktorý priniesol významné zlepšenia v oblasti výkonu, spoľahlivosti a bezpečnosti pre webové prehliadanie. S použitím protokolu QUIC a šifrovania na transportnej úrovni je to jednoznačne najrýchlejší spôsob doručenia webu do prehliadača - aký doteraz existuje

S HostCreators máte podporu HTTP/3 na vašich doménach a webhostingu automaticky a úplne zadarmo. Hneď dnes môžete využívať jeho výhody bez akýchkoľvek zásadných zmien na vašich webových serveroch. Stačí si len objednať webhosting cez HostCreators. 

 

KÚPIŤ WEBHOSTING

 

Presunte si svoje domény k nám

Skvelá programátroská podpora, výborné ceny a progresívne funkcie, ktoré inde nenájdete.

Spokojní zákazníci

Svojich klientov berieme ako členov rodiny a staráme sa o nich dlhodobo.Ich úspech na trhu je našou najlepšou reklamou.
Pozrite si hodnotenia našich klientov 5,0 (★★★★★)

  • Aeolus.sk
  • KupeleTurcianskeTeplice.sk
  • LetiskoSliac.sk
  • RadioExpres.sk
  • GoshCosmetics.sk
  • Siaf.sk
  • Ferring.sk
  • Archinfo.sk
  • UMB.sk