Obrázky formátu AVIF

Kompresia obrázkov na webových stránkach je kľúčovou súčasťou rýchlejšieho načítavania a zlepšenia užívateľského zážitku. Výber efektívnej kompresie, napríklad pomocou moderných formátov ako AVIF, umožňuje značné zmenšenie veľkosti súborov bez výraznej straty kvality. Správna kompresia a optimalizácia obrázkov sú neodmysliteľné pre efektívny prenos dát a zlepšenie celkovej výkonnosti webových stránok.

Čo je AVIF

AVIF (AV1 Image File Format) je otvorený formát určený na kompresiu statických obrázkov a obrazových sekvencií. Jeho vývoj je úzko spojený s AV1 kodekom, ktorý bol vyvinutý s cieľom poskytnúť efektívnu kompresiu videa pri zachovaní vysokej kvality obrazu. AVIF preberá niektoré z týchto princípov a aplikuje ich na obrázky.

Výhody formátu AVIF

AVIF sa vyznačuje schopnosťou uchovávať vysokú kvalitu obrazu pri nízkej veľkosti súboru. To je kritické, najmä v oblasti webového dizajnu a mobilných aplikácií, kde rýchle načítavanie stránok a úspora úložného priestoru sú kľúčovými faktormi.

Kvalitou predbieha nie len zastaralé formáty ako JPEG a pod. ale v niektorých prípadoch aj formát WebP. Samozrejme sa môžete stretnúť s prípadom kedy WebP kompresia je účinejššia, preto je dobré porovnávať tieto formáty manuálne.

Ďaľšie výhody:

  • podpora animácií
  • podpora 12-bit farbnej hĺbky
  • podpora vrstiev a priehľadnosti

Porovnanie:


Na nasledujúcom obrázku vidno 3 formáty toho istého súboru. Na oko rozdiel nevidno, ale dátovo je to pekný rozdiel. 

Originálny súbor je JPG 2,93 MB 2913x2048
Poďme zlava doprava. Prvý WebP 2,00 MB, nasleduje JPEG 2,93 MB a vpravo je AVIF 1,27 MB

Na tomto linku vidno kvalitu obrázkov v rôznych formátoch pri rovnakej veľkosti.